شکرچي وجود فلزات سنگين و مواد مخدر را در قليان هاي سنتي و ميوه اي تاييد کرد و گفت: قليان از سيگار بسيار مضرتر است.
ب گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، مريم شکرچي رييس آزمايشگاه آناليز فرآورده هاي دارويي و مخدر گفت: طبق آناليزهاي صورت گرفته در آزمايشگاه غذا و دارو، تنباکو هاي مورد استفاده در رستوران هاي سنتي علاوه بر داشتن توتون حاوي ترکيبات فزاينده همچون اسانس هاي مختلف هستند.
وي ادامه داد: زماني که اين اسانس ها توسط زغال قليان مي سوزد ترکيبات سرطان زا و خطرناکي را وارد سيستم تنفسي فرد مي کند.
شکرچي تصريح کرد: دود ناشي از برخي از اين تنباکو ها از جمله اسانس نعنايي موجب سوختن منتول موجود در اين تنباکوها و توليد ماده سرطان زا به اسم بنزن مي شود.البته به طور کلي سوختن ساير اين تنباکو ها براي سلامت فرد مضر است.
وي در خصوص نوع ترکيبات آزاد شده از سوختن تنباکو ها بيان کرد: اين ترکيبات انواع آلدهيدها ، مثل بنزآلدهيد ،فرمالدهيد ،ترکيباتي مانند بنزن و ترکيبات مضر ديگر همچون فلزات سنگين را شامل مي شود که تمام اين ترکيبات براي سلامتي انسان مضر هستند.
رييس آزمايشگاه آناليز فرآورده هاي دارويي و مخدر در خصوص موادي که به صورت دستي در تنباکو ها اضافه مي شود ،افزود: متاسفانه اين مواد مخدر از سرگل گياه شاه دانه به دست مي آيند، گياهي که از آن حشيش استخراج مي شود. بسياري از مصرف کنندگان قليان متوجه وجود اين مواد سرخوش کننده، نمي شوند.
وي در پاسخ به سوالي در خصوص تفاوت هاي ميان تنباکوهاي مورد استفاده در قليان هاي سنتي و ميوه اي اظهار داشت: هر 2 قليان حاوي توتون هستند اما در قليان هاي سنتي هيچ گونه ماده جديدي اضافه نمي شود ولي سوختن مواد موجود در قليان ها يا تنباکوهاي ميوه اي،موجب بوجود آمدن مواد سرطان زا و مضر براي بدن مي شود.
شکرچي در خصوص عوارض اين تنباکو ها در بدن بيان کرداستفاده از اين تنباکوها در کوتاه مدت عوارضى همچون فشار خون ،عوارض قلبي عروقي و افزايش التهاب را به همراه دارد و در طولاني مدت بر روي اندام هاى در معرض آسيب از جمله ريه و سيستم تنفسي اثر منفي مي گذارد و منجر به بيماري هاي سرطاني،قلبي عروقي و تنفسي مي شود.
رييس آزمايشگاه آناليز فرآورده هاي دارويي در خصوص تفاوت هاي سيگار و قليان بيان کرد: هردو براي سلامتي خطرناک هستند اما متأسفانه در فرهنگ عامه اين گونه رواج پيدا کرده است که دود قليان چون از آب عبور مي کند مضر نمي باشد. اين تصور غلط است.
وي اضافه کرد: محيط هايي که در آن ها قليان مصرف مي شود خطرناک هستند زيرا اين محيط هاي سربسته موجب مسموميت براي افراد حاضر در محيط مي شود.
شکرچي يادآور شد: وجود فلزات سنگين از جمله آرسنيک و کروم در قليان ها نيز مي تواند به راحتي تبخير شده و وارد سيستم تنفسي شود.